Höns värper medicin

Genförändrade höns tillverkar medicinskt användbara proteiner i sina ägg.
Publicerad

Forskare vid Roslin Institute i Skottland – där fåret Dolly klonades för drygt tio år sedan – har fört in nya gener i höns så att de värper ägg som innehåller skräddarsydda proteiner. Dessutom har forskarna visat att de nya generna fungerar i minst tre hönsgenerationer, vilket ingen lyckats med tidigare.

– Detta är ett viktigt steg på vägen mot att använda höns för att tillverka viktiga proteiner, säger Helen Sang, forskningsledare på Roslin Institute.

Några av de genförändrade hönsen lägger ägg som innehåller en antikropp avsedd som medicin mot malignt melanom. Andra fick gener som gör att äggen bildar ett protein som används för att behandla multipel skleros, MS. Forskarna beskriver sina resultat i tidskriften PNAS.

Insulin och andra enklare proteiner tillverkas i dag med hjälp av genförändrade bakterier. Stora och invecklade proteiner kan framställas i odlade celler från mer avancerade organismer. Men det är dyrt. Därför har forskare genförändrat kor, får och flera andra djur så att de utsöndrar viktiga proteiner med mjölken.

En fördel med höns är att de skiljer sig biologiskt från människan på många sätt. Det innebär att en höna har goda förutsättningar att producera proteiner som i höga doser skulle förgifta ett däggdjur. Dessutom går det snabbt att föda upp ett stort antal hönor.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor