MC med vätgas i tanken

Bränslecell ger tyst körning.
Text Johan Falk
Publicerad

Motorcykeln ENV blir den första vätgasdrivna motorcykeln som får köras i Sverige. Den har utvecklats av det brittiska företaget Intelligent Energy, som planerar att börja sälja motorcykeln redan i sommar.

Eftersom motorn drivs av elektrisk ström från en bränslecell, är ENV både tyst och utan växlar. Tillverkarna beskriver körupplevelsen som att åka skidor. Avgaserna består av vatten, som ska vara rent nog att dricka.

Topphastigheten ligger på blygsamma 80 kilometer i timmen. Men det stora problemet lär bli att tanka. Än så länge är vätgas inte godkänt som fordonsbränsle i Sverige. Det gör att motorcykeln måste vara registrerad i exempelvis Norge för att få köras på svenska vägar.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor