Mumiefynd blottlägger okänd indiankultur

Tolv mumifierade kroppar har grävts fram i Amazonas i norra Peru.
Publicerad

Den första riktigt stora jordgraven i äldre sydamerikansk kultur har hittats. I den fanns tolv mycket välbevarade mumier, cirka 600 år gamla.

Gravarna kommer från chachapoya-folket, som betyder molnkrigare eller molnfolket. De kallades så av inkaindianerna, som i slutet av 1400-talet lade hela deras välde under sig. Men mellan år 800 och 1500 sträckte sig chachapoyas rike över stora delar av Anderna och norrut mot Amazonas.

Folkslaget är i sig ännu så okänt att forskare inte ens vet vad de kallade sig själva. Chachapoya levde högt uppe i Anderna. Eftersom de var långa, blonda och ljusa i skinnet tror en del forskare att de var av europeiskt ursprung.

Men mycket lite är känt om dem, eftersom först inkaindianerna och senare spanska erövrare förstörde kulturen. Bland de få saker som finns kvar är citadellet Kuelap, byggt drygt 3 000 meter över havet och med över 400 rum. Med de nya gravfynden hoppas arkeologerna få veta mer om det okända molnfolket och deras kultur.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor