Åke blandar bort korten

Hjälp hans kamrater att minimera antalet kort som behöver vändas.
Publicerad

A. 0-10 år.
B. 10-20 år.
C. 20-30 år.
D. 30-40 år.
E. 40-50 år.
F. 50-60 år.

Facit till ”Åke blandar bort korten”

Vi måste alltså vända på vokalen Y för att se om det finns en jämn siffra på den andra sidan. Dessutom måste vi vända på den udda 7:an för att kontrollera att det inte är en vokal på den andra sidan. Vad som finns på andra sidan K och 4 spelar ingen roll.

Facit till ”Hur länge tar det…?”

Hjärnbruksledtråd

Vi kan då transformera problemet på följande sätt, där varje kort representerar en av vännerna. Vokal=under 18 år. Konsonant=över 18 år. Jämn siffra=alkoholfritt. Udda siffra=alkoholhaltigt. Åkes hypotes beträffande korten kan då uttryckas som att vi ska kontrollera att alla under 18 år dricker alkoholfritt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor