Fångstnät för bilar

Nu kan vägar spärras av med fångstnät i stället för spikmattor.
Text Johan Falk
Publicerad

Spikmattor har använts i Sverige sedan slutet av 1960-talet. Problemet är att det ofta går att fortsätta köra på fälgarna, eller att den som ska stoppas förlorar kontrollen över bilen. Nätet, som nyligen blev godkänt för användning, stannar personbilar i hastigheter upp till 200 kilometer i timmen.

– Det fanns inget bra sätt att stoppa fordon tidigare. Det var antingen spikmatta eller tunga hinder, säger Mikael vid Nationella insatsstyrkan, Rikskriminalen. Han har lett utvecklingen av nätet och vill inte ha sitt efternamn med i texten.

Produkten togs fram tillsammans med företaget Scama, som normalt tillverkar bromsnät för landningsbanor. Det nya nätet är flyttbart och går att fälla ner. Det förankras i träd och stolpar, eller i dragkroken på polisbilar.

– Jag har själv testat att köra in i nätet i 130 kilometer i timmen. Kraften är jämförbar med en tvärbromsning, plus lite till, säger han.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor