Här finns folsyra!

Ett definitivt beslut huruvida Sverige ska berika mjöl med folsyra dröjer, och till dess är det födan som ska ge fertila kvinnor deras nödvändiga dos.
Publicerad

Folsyra är ett B-vitamin som är viktigt vid fosterutvecklingen. Om halterna är för låga före och under tidig graviditet, ökar risken att barnet drabbas av ryggmärgsbråck. Det sker i ungefär 100 fall varje år i Sverige, och i tre fjärdedelar av fallen väljer föräldrarna abort. Alla fall kan inte förhindras av folsyra, men omkring 5-10 barn skulle slippa drabbas, och omkring en tredjedel av dem som nu upptäcks med fosterdiagnostik skulle kunna födas friska.

Det har länge diskuterats om Sverige, likt USA, Chile och Kanada, bör tillsätta folsyra till vetemjöl för att alla fertila kvinnor ska få i sig folsyra. Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har dock nu i vår kommit fram till att man inte kan rekommendera sådan berikning av svenskt mjöl. Arbetsgruppen har bedömt att risken för att allmänheten ska få men av ett förhöjt folsyraintag överväger nyttan. En sådan risk är att folsyra i mjöl skulle kunna maskera en B-vitaminbrist hos äldre, en annan att det möjligen skulle kunna öka förekomsten av cancer.

Däremot lämnar SBU öppet för Livsmedelsverket och Socialstyrelsen att besluta om berikning ändå ska ske, och Livsmedelsverket inväntar nu svar från sina remissinstanser.

På de båda myndigheternas hemsidor finns i dag ingen tydlig rekommendation om att kvinnor bör äta kosttillskott för att uppnå den dagliga skyddande dosen om 400 mikrogram folsyra. I stället ska kvinnor som kan tänkas bli gravida få i sig folsyra via maten.

Det krävs en medveten kost för att dagligen uppnå detta. Koststudier som Livsmedelsverket gjort visar också att medelintaget av folsyra för svenska kvinnor uppgår till 195 mikrogram per dag, alltså knappt hälften av vad som skulle behövas. Och som F&F tidigare berättat (Sverige tvekar att tillsätta folsyra i mjöl, F&F 2/06) är det inte medvetna och välutbildade kvinnor som främst riskerar att föda barn med ryggmärgsbråck, utan de som skulle behöva tydlig information och hjälp att välja rätt mat.

Folsyrainnehåll (mikrogram per 100 gram)

 • Spenat 194
 • Broccoli 175
 • Röd paprika 77
 • Ärtor 65
 • Brysselkål 61
 • Isbergssallat 56
 • Rågbröd 32
 • Apelsin 30
 • Gröna bönor 30
 • Vitt franskbröd 29
 • Hjortron 26
 • Tomat 20
 • Banan 19
 • Morot 14
 • Oliver svarta/gröna 10
 • Äpple 2

Kräver planering. Den som dagligen vill få i sig 400 mikrogram folsyra via kosten måste tänka efter. Halten folsyra minskar också vid uppvärmning och tillagning. I listan anges folsyrainnehåll i den råa råvaran.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor