Kristian Kristiansen och Thomas B. Larsson – Prestigefyllt pris till svenska arkeologer

Två svenskar har tilldelats ett av världens finaste arkeologiska pris.
Publicerad

I konkurrens med kolleger världen över har arkeologerna Kristian Kristiansen, Göteborgs universitet, och Thomas B. Larsson, Umeå universitet, tilldelats Society for American Archaeology Book Award 2007. De har fått priset för sin bok The rise of bronze age society. Travels, transmissions and transformations.

– Priset anses vara arkeologins svar på Nobelpriset, så vi är förstås jätteglada, säger Thomas B. Larsson.

I boken anlägger de ett nytt perspektiv på bronsåldern (1800-500 f.Kr.) och kan bland annat visa att människor reste mycket mer än man tidigare trott. Till följd av krigares och handelsmäns resor förändrades hela samhället, och språket blev mer enhetligt.

Författarna menar att man bara kan förstå bronsåldern i Europa om lyfter blicken och sätter in Europa i ett större perspektiv, där också Mellanöstern ingår.

– Genom att kombinera skriftliga källor som Vedaskrifterna med återupptäckt, äldre forskning om förbindelserna mellan Orienten och Norden, kan vi göra omtolkningar av bronsåldern, säger Kristian Kristiansen och fortsätter:

– Men efter andra världskriget var det svårt att dra paralleller mellan Orienten och nordisk arkeologi, eftersom det ansågs politiskt inkorrekt.

Men med hjälp av sådana jämförelser går det nu att förklara den grundläggande samhällsförändring som sker under den här tiden, när stater i norra Europa började formeras.

– Detta var en följd av kulturmötena. Det var inte bara föremål och redskap som spreds, utan också idéer om hur man skulle organisera sina samhällen och vad man skulle tro på, säger Thomas B. Larsson.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor