Världsmätare möts

Den tyskspråkige författaren Daniel Kehlmann har skrivit en skönlitterär bästsäljare om två verkliga personer, Alexander von Humboldt och Carl Friedrich Gauss.
Publicerad

Båda var tunga namn inom den tyska upplysningen men med helt olika livsbanor.

Gauss sitter på sin kammare i Göttingen och upptäcker nya världar inom matematiken med penna och papper. Humboldt kämpar sig fram längs floder, genom urskog och över berg i Amerika och Ryssland. Han beskriver nästan tvångsmässigt tusentals växter och mineraler, testar gifter på sig själv och räknar löss på urbefolkningarnas huvuden.

Till slut träffas de båda herrarna på en vetenskaplig konferens i Berlin år 1828. De får något slags kontakt och börjar tillsammans utforska jordmagnetismen.

Boken är läsvärd på många plan. Den är full av berättarglada skrönor. Samtidigt belyser den sökandet efter kunskap från flera håll. Och det är en djupt mänsklig historia om två olika sätt att leva ett liv som bara i andra hand kretsar kring andra människor.

Världens mått

Daniel Kehlmann
Pantheon Books. Kommer på svenska i oktober på Albert Bonniers förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor