Nya stjärnor skapar orkanvindar i rymden

För tre miljoner år sedan började stjärnor tändas i Carinanebulosan.
Publicerad

Detta avlägsna moln av gas bestod på den tiden mest av kallt väte. Nebulosan återfinns på södra stjärnhimlen, 7 500 ljusår bort från oss i stjärnbilden Kölen.

Nya stjärnor formas ständigt i detta turbulenta gasmoln, med stark strålning från nyformade stjärnor. Strålningen ger upphov till kraftiga vindar som pressar ihop gas och stoft och får nya generationer stjärnor att bildas. I en liknande gasnebulosa föddes nog vår sol för 4,5 miljarder år sedan.

De största och starkast lysande stjärnorna (lilla bilden) är på mellan 50 och 100 solmassor. Till vänster syns Eta Carinae, stjärnan som nu närmar sig slutet av sina dagar och kommer att brisera i ett supernovautbrott av sällan skådad kraft.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor