Plastrobot fungerar i MR-kameror

Nu kan läkarna se vad som sker vid en prostataopereration.
Text Johan Falk
Publicerad

En robot som kan användas inuti magnetresonanskameror har byggts av forskare vid Johns Hopkins Urology Robotics Lab i Baltimore, USA. Dessa MR-kameror används inom sjukvården för att ge detaljerade bilder av kroppens mjukdelar. Men de starka magnetfälten i MR-kameror gör att det inte går att använda metall eller elektricitet inuti kameran. Den nya roboten är i stället byggd av plast, gummi och keramik, och styrs helt med tryckluft och fiberoptik.

– Klassiska luftdrivna motorer har inte tillräckligt bra precision. Det tog oss tre år att utveckla en ny motor som är stadig, säker och lättstyrd, säger Dan Stoianovici, chef för robotprogrammet.

Roboten är byggd för att styra nålar och kommer att användas för behandling av prostatacancer.

– I dag utförs prostataingrepp i blindo. Man ser prostatan, men inte cancern. Roboten gör det möjligt att använda magnetkamera inte bara för diagnos, utan också som hjälp under ingrepp, säger Dan Stoianovici.

Roboten genomgår nu kliniska tester, och inom ett år hoppas Dan Stoianovici kunna använda den på riktigt. Går allt väl kan liknande robotar byggas för även andra typer av operationer.

Resultaten är publicerade i tidskriften Transactions on Mechatronics.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor