Datorprogram lägger Stasi-pussel

Hundratusentals sönderrivna dokument kan bli läsbara tack vare ett nytt datorprogram.
Text Johan Falk
Publicerad

När muren föll 1989 hade den beryktade säkerhetstjänsten Stasi i forna Östtyskland inte resurser att förstöra alla hemliga arkiv. Det finns över 16 000 säckar med sönderrivna dokument som aldrig hann brännas. Tyska forskare har nu gjort ett datorprogram för att pussla samman delar av de gamla arkiven.

Det har gjorts försök att rekonstruera dokumenten för hand, men det skulle ta 400 år att gå igenom alla dokument.

– Vår metod skannar och sätter samman dokumenten helt automatiskt, säger Bertram Nickolay vid Fraunhofer-Institut für Produktionsanlagen und Konstruktionstechnik, som leder projektet.

Metoden går ut på att först gruppera pappersbitar efter färg, ytbeskaffenhet, typsnitt och linjering på de olika bitarna, för att uppskatta vilka bitar som skulle kunna passa ihop. Därefter utgår programmet från speciellt detaljrika bitar, och tittar på form och innehåll för att hitta bitar som passar ihop med dem. Egenskaper på båda sidor av pappersbitarna jämförs för att få hög träffsäkerhet.

I första skedet ska projektet återskapa 2 procent av dokumenten, något som motsvarar över 300 säckar. Går det bra hoppas forskarna på anslag för att fortsätta med fler säckar, och kanske också förbättra programmet för att kunna återskapa de dokument som gått genom dokumentförstörare.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor