Längsta vägen mot svarta hålets mitt

Förr eller senare är det slut, men astronomer ger tips om hur man uppskjuter döden.
Publicerad

Svarta hål är som bekant en plats utan återvändo, inte ens ljuset kan ta sig ut därifrån. Redan utanför det svarta hålet finns en gräns, händelsehorisonten, som markerar området där man fångas in. När händelsehorisonten har passerats kan bara en sak hända.

Men färden mot den oundvikliga döden kan ta olika lång tid, och hur man ska bära sig åt för att hitta den längsta banan in mot mitten tål att tänka på. Att åka in mot ett gigantiskt svart hål som det i Vintergatans centrum tar några timmar.

Det kan locka att sätta igång rymdskeppets motorer och vända tillbaka, men det påskyndar bara fallet, hävdar fysiker vid University of California, Berkeley. Men då har de räknat med att när man nått händelsehorisonten börjar man falla ner i det svarta hålet i fritt fall från viloläge. För den som passerat horisontlinjen med en hastighet som är högre än noll, är det dock värt att fyra av raketmotorerna, för att försöka vända tillbaka och starta om vid horisonten med hastigheten noll.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor