Nytt sätt att mota MRSA

Peptider från grodor kombinerade med enzymer ska bekämpa dödliga sjukhusinfektioner.
Publicerad

Meticillinresistenta stafylokocker, MRSA, ligger bakom de flesta sjukhusinfektioner i Storbritannien och dödar där drygt 2 000 personer varje år. Brittiska forskare har nu upptäckt att ranalexin, en peptid som ursprungligen kommer från den amerikanska oxgrodan, dödar MRSA när den kombineras med det cellväggsförstörande enzymet lysostafin från bakterien Staphylococcus simulans.

– Vår upptäckt ger ett nytt sätt att bekämpa MRSA genom att ytbehandla katetrar och impregnera sårförband, säger mikrobiologen Peter Coote vid University of St Andrews i Skottland.

När ämnena används mot MRSA i en cellodling är de som mest effektiva tillsammans och förstör bakteriens cellvägg och membran. Forskarna menar att kombinationen ska göra det svårare för bakteriestammar att skaffa sig motståndskraft.

Metoden har patenterats och forskarna hoppas på kliniska resultat inom 18 månader. Resultaten finns publicerade i British Society for Antimicrobial Chemotherapy.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor