Spöklik ring avslöjar mörk materia

En mörk ring av osynlig materia inuti en galaxhop har upptäckts på bilder från rymdteleskopet Hubble.
Publicerad

Detta är första gången som man har observerat den mörka materiens närvaro så tydligt separerad från den synliga materien.

Ringen är 2,6 miljoner ljusår tvärsöver och antas ha uppstått vid en kollision mellan två stora galaxhopar för länge sedan.

Galaxhopen där ringen siktats ligger 5 miljarder ljusår från jorden. Osynlig materia avslöjas genom att den utövar gravitationskraft på den synliga materien. Det är inte känt vad den osynliga materien består av, men man tror att det mesta av universums materia är mörk.

En miljon gånger större

Den mörka ring som avbildas nedtill på sidan 4 (Spöklik ring avslöjar mörk materia) är 2,6 miljoner ljusår i diameter, inte 2,6 ljusår. Texten på nätet är korrigerad. Vi tackar Lars Tellstig som upptäckte felet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor