Bert Bolin – Han var med från början

Nobels fredspris lyfter fram klimatet.
Publicerad

Det handlar om våra liv på jorden. För Bert Bolin handlar det också om en stor del av hans eget liv som den svenska klimatforskningens nestor. Nu, lagom till utgivningen av sin bok A History of the Science and the Politics of Climate Change, kan han också glädja sig åt Nobels fredspris som FN:s klimatpanel IPCC delar med USA:s tidigare vicepresident Al Gore. Den numera pensionerade meteorologiprofessorn Bert Bolin var med om att skapa IPCC och var dess förste ordförande mellan 1988 och 1997.

– Det var hårda tag. Många intressen stred för att göra sig hörda i klimatfrågan, säger han.

Arbetet med att komma till rätta med jordens uppvärmning är en intrikat väv av forskning och politik, och ännu har man inte lyckats stoppa de farliga utsläppen av växthusgaser.

– Det viktigaste för framtiden är att hitta en formel för hur samverkan mellan i- och u-länder ska ske för att hejda utvecklingen. Det är något som världen inte precis ser ut att kunna göra i dag.

Men Bert Bolin är ändå optimist. Och firandet har redan börjat. Stockholms universitets rektor, Kåre Bremer, bjöd på tårta, inte bara Bert Bolin utan även hans yngre kolleger som deltar i IPCC. Och så väntar den stora festen i Oslo på Nobeldagen den 10 december.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor