Björndjur på rymdresa

Klarar de tuffa små vattendjuren även rymdens påfrestningar?
Publicerad

I ett svenskt experiment har 3 000 björndjur skickats upp i rymden. Syftet är att se hur de tål den extrema miljön i tomheten däruppe.

Björndjur är bara 1 millimeter stora men extremt tåliga vattendjur. De överlever i miljöer som skulle döda de allra flesta andra levande organismer: från +150 graders värme ner till -200 grader. En kortare stund uthärdar de till och med i -272 graders kyla, alltså bara en grad över den absoluta nollpunkten. De klarar uttorkning i tiotals år, och strålning räds de inte heller. Ännu vet dock forskningen inte om de slipper skador eller om de är duktiga på att reparera dem som uppstår.

Björndjuren, som härstammar från öländska alvaret, är nu efter två veckors rymdresa tillbaka på jorden igen. Ingemar Jönsson, ekolog vid Högskolan i Kristianstad, ska undersöka deras arvsmassa.

– Jag blir inte överraskad om de fortfarande lever, säger han. Men jag har svårt att tro att de inte skadats. Det intressanta blir då att se om och hur deras reparationssystem kan ta hand om skadorna. Insikterna kan vara viktiga för till exempel cancerforskningen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor