Vår man i rymden

Christer Fuglesang är det närmaste en modern svensk nationalhjälte man kan komma.
Publicerad

Och han är en mycket jordnära hjälte, som var först med att resa ut i rymden. Två böcker står han för i höst, två bokförlag kom överens om att dela på hjältesagan. 13 dygn i rymden är en dagbok från denna ovanliga och inte helt riskfria utflykt. Rymdresan krävde 14 år av förberedelser som Christer Fuglesang också redogör för i boken. Vi får, liksom hans familj, följa med flyttlassen från Sverige till Tyskland, så till Ryssland och så småningom till USA.

Sedan var det bara att njuta, även om det delvis krävdes rejäla krafttag när han svävade däruppe. Hur det såg ut får man skåda i Människan i rymden, en bok av coffeetable-format. Den rymmer en del äldre rymdhistoria, även om tyngdpunkten också här vilar på Christers Fuglesangs resa. Fast nu är det bilderna som fångar. Hisnande ibland, komiska ibland, som fotot från det enda partyt på rymdfärjan där bordsplacering sker i tre dimensioner. Det finns som bekant inget upp eller ner i rymden, så att hänga ner från taket ter sig helt naturligt.

Människan i rymden

Fuglesang, Christer
Bokförlaget Max Ström

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor