Världens farligaste material

Allt plutonium som finns i världen i dag, över 2 000 ton, har tillverkats i kärnreaktorer.
Publicerad

Det naturligt förekommande har sönderfallit för länge sedan – plutonium-239 är ett radioaktivt grundämne med halveringstid på 24 000 år. Men det räcker med bara några få kilo för att göra en bomb. Atombomben som utplånade Nagasaki år 1945 innehöll 6 kilo. Stora ansträngningar görs i dag för att begränsa spridningen av det farligaste material som människan någonsin har fått i sina händer.

Författaren Jeremy Bernstein är fysiker och välkänd skribent. Boken handlar inte bara om plutonium. Den berättar även atom- och kärnfysikens historia, inte minst genom att ge kortfattade men livfulla porträtt av de forskare som deltog i bombracet med start i andra världskrigets Manhattanprojekt.

Men var icke-spridningsdiskussionerna står i dag får man söka på annat håll – Bernstein behandlar nutiden mycket kortfattat i sitt avslutande kapitel.

Plutonium

Bernstein, Jeremy
Joseph Henry Press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor