Georgiska förfäder ruckar historien

Fossilen kan vara en saknad länk mellan vår föregångare Homo erectus och äldre förmänniskor.
Publicerad

För knappt 1,8 miljoner år sedan levde förmänniskor vid den plats som i dag kallas Dmanisi, i Georgien. På 1990-talet hittades de första fossilen, och i augusti i år presenterade forskarna nya fynd – sammanlagt 32 fossilerade ben från tre vuxna individer och en tonåring.

Frågan är om fossilen kommer från Homo erectus, eller möjligen en föregångare, mer lik tidigare förmänniskor, såsom Homo habilis som levde för mellan 2,6 och 1,4 miljoner år sedan.

Dmanisi-människorna är nämligen moderna vad gäller kroppsproportioner och fotens utformning. Exempelvis har de en stortå som fungerar att gå upprätt med, inte en griptå. Deras överarmar är däremot av äldre modell, rakare än modernt vridna. Fossilen tyder också på att förmänniskorna var relativt små, mellan 145 och 166 centimeter långa och med en matchvikt på mellan 40 och 50 kilo. Litenheten överensstämmer med den Homo erectus-skalle som man fann i Kenya nyligen. De nya resultaten publiceras i tidskriften Nature.

Om det nu är så att fynden handlar om förmänniskor tidigare än Homo erectus ruckar detta på vår historia – Homo habilis, en liten schimpansliknande varelse med en hjärna knappt hälften så stor som vår, var faktiskt kapabel att utvandra från Afrika och ta sig till Georgien.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor