Snabbskrift i nanovärlden

En ny metod gör det möjligt att skriva nanomönster snabbt och billigt.
Text Johan Falk
Publicerad

Datorindustrin arbetar hela tiden för att få ner storleken på chips och kretsar. Nu har amerikanska fysiker utvecklat ett nytt sätt att trycka kretsar med så små detaljer som 12 nanometer.

Metoden går ut på att styra spetsen på ett atomkraftsmikroskop över en polymerfilm, samtidigt som temperaturen på spetsen varieras. Där filmen hettas upp förändras den kemiskt, och de inetsade mönstren kan sedan användas för att få metaller eller andra ämnen att fästa.

– Än så länge kan vi bara få ett ämne i taget att fästa, men vi försöker att få fram en polymerfilm som genomgår olika reaktioner vid olika temperaturer. På så vis skulle vi kunna få fler ämnen att fästa på samma gång, säger Elisa Riedo vid Georgia Institute of Technology, som var med och gjorde studien.

Den nya metoden kan skriva snabbare än 1 millimeter per sekund – tio tusen gånger så fort som tidigare tekniker. Detta för nanokretsar ett steg närmare kommersiell tillverkning och öppnar också för andra tillämpningar.

– Eftersom vi kan skriva så snabbt blir metoden intressant för analyser inom biomedicin. Där behövs mycket små mönster, men över stora ytor, säger Elisa Riedo.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor