Tydligare 3D-bilder ger bättre diagnoser

Mer lättanvända datorredskap hjälper läkarna att undvika diagnostiska missar.
Publicerad

I dag kan läkare granska patientens inre utan att operera. Tekniken utgår från skiktröntgen där bildpaket av millimetertunna snitt läggs samman för att tredimensionellt visualisera ett organ, exempelvis hjärtat. Men de skarpa bilderna kan misstolkas.

– Den tekniska delen är väl utvecklad men det brister i anpassningen till det dagliga kliniska användandet, säger Claes Lundström, nydisputerad forskare vid Centrum för medicinsk bildbehandling och visualisering, Linköpings universitet.

Läkarna får stora mängder mätdata men har ofta för lite tid att analysera dem. Tekniska inställningar som påverkar de färdiga databilderna, som ljusstyrka och kontrast, blir mer komplexa i tredimensionellt format.

I sitt avhandlingsarbete presenterar Claes Lundström en rad lösningar. Exempelvis har han utvecklat ett slags försto-ringsglas som läkaren kan använda för att titta på en specifik del av ett organ. Han har också tagit fram ett prioriteringssystem som gör det enklare att ur den massiva bildbanken plocka fram och visa just de bilder som läkaren bedömer vara relevanta.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor