En värld utan oss

Vad skulle hända om världens mest dominerande art - vår egen - plötsligt skulle tacka för sig och försvinna?
Publicerad
Vetenskapsjournalisten Alan Weisman ägnar 324 sidor åt att reda ut saken. Han beskriver hur allt från våra hus till kärnkraftverk, oljeindustri och annan infrastruktur skulle kollapsa i en obefolkad värld. Badrumskakel verkar vara något av det mest bestående vi kommer att lämna efter oss. Undergångsdramatiken ger driv åt texten, som liknar ett mycket långt tidningsreportage. Berättelsen vindlar sig fram mellan platser som redan blivit övergivna av folk: området runt kärnkraftverket Tjernobyl, den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea samt en badort som tömdes på folk i samband med politiska urladdningar mellan turkar och greker på Cypern för över 40 år sedan. Överallt går livet vidare utan oss. Ett underliggande tema är förstås att världens befolkning är på väg att utmatta vår planet. Alan Weisman vill lösa problemet genom att begränsa fortplantningen till ett barn per kvinna. Det skulle krympa antalet människor till 1,6 miljarder till år 2100. Men är vi redo för en värld utan syskon? ***Tillägg:** Boken finns numera också utgiven på svenska, under namnet [Vad händer med en värld utan oss?](http://www.pricerunner.se/books/9789151850931/prices).*

The world without us

Weisman, Alan
Thomas Dunne Books

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor