Därför sprids influensa på vintern

Torr luft och kyla gör att influensavirus smittar lättare.
Publicerad

Vintertid är influensatid, och en vanlig förklaring är att det beror på att människor umgås inomhus och då lättare smittar varandra. Nu visar forskning på marsvin att både luftfuktighet och temperatur påverkar virusspridningen. Vid 5 plusgrader och låg luftfuktighet sprids influensavirus optimalt.

Marsvinen inhystes i tempererade skåp med burarna placerade två och två på hyllor, där luften flödade från sjuka till friska djur. Torr luft och kyla gjorde att de infekterade marsvinen alstrade virus två extra dagar. I kylan stelnar också slemhinnan i näshålan, och de cilier som ska vispa bort inkräktare rör sig trögare än vid varmare temperaturer.

Luftfuktighet på 80 procent och temperaturer på 30 grader, däremot, motverkar virusspridning. Värmen mjukar upp slemhinnorna och hög fuktighet gör att virus kapslas in i vätska, något som minskar risken för luftburen smitta, skriver forskarna i tidskriften PLoS Pathogens.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor