Dator upptäcker stress

I framtiden är det möjligt att datorerna själva märker när användaren är uttråkad eller stressad.
Text Johan Falk
Publicerad

I en amerikansk studie stämde datorbedömningarna av stressnivån överens med personernas egna bedömningar i 83 procent av fallen.

– Stressbedömning kan vara användbart för att fördela uppgifter bland flygledare eller för att anpassa mängden information som visas för en användare, säger Robert Jacob, forskningsledare och professor i människa-dator-interaktion vid Tufts University, USA.

Stressmätningen använde ljus nära infrarött för att mäta blodflöden i ytliga delar av hjärnan. Röda blodkroppar gör att ljuset skärmas av, och en minskad signal kan på så vis berätta när hjärnan arbetar extra hårt.

Text Johan Falk
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor