Dator upptäcker stress

I framtiden är det möjligt att datorerna själva märker när användaren är uttråkad eller stressad.
Text Johan Falk
Publicerad

I en amerikansk studie stämde datorbedömningarna av stressnivån överens med personernas egna bedömningar i 83 procent av fallen.

– Stressbedömning kan vara användbart för att fördela uppgifter bland flygledare eller för att anpassa mängden information som visas för en användare, säger Robert Jacob, forskningsledare och professor i människa-dator-interaktion vid Tufts University, USA.

Stressmätningen använde ljus nära infrarött för att mäta blodflöden i ytliga delar av hjärnan. Röda blodkroppar gör att ljuset skärmas av, och en minskad signal kan på så vis berätta när hjärnan arbetar extra hårt.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor