Färg synliggör skador

Flygplan drabbas ibland av skador som är svåra att upptäcka.
Text Johan Falk
Publicerad

Noggranna inspektioner kostar både tid och pengar, men nu finns en ytbeläggning som byter färg när den utsätts för starka slag eller tryck. Tydliga färgskiftningar markerar då var skador kan ha uppstått.

– Färgen ligger från början i mikrometersmå kapslar. Så länge färgen är inkapslad är den genomskinlig, men när kapslarna går sönder sker en kemisk reaktion och färgen blir synlig, säger Bryan Koene vid Luna Innovations, som nyligen sökte patent på tekniken.

Beläggningen reagerar inte bara på stötar, utan också på repor. Luna Innovations undersöker nu också sätt att använda tekniken för att visa att en förpackning har brutits.

Text Johan Falk
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor