Randig tandkräm och pruttens fysiologi

Vetenskapsjournalisten Håkan Borgström tar upp ett antal frågor ur vardagen, som varför hår ser så olika ut eller hur tandkräm kan vara randig.
Text Johan Falk
Publicerad

Det som skiljer boken från andra hur-funkar-det-böcker är att den inte innehåller en stor mängd frågor med snabba svar, utan tio valda frågor som besvaras i var sitt kort kapitel. Det ger plats för intressant kringinformation och historik, men minskar förstås också antalet frågor som får svar. De 70 sidorna tar slut rätt kvickt, och även om det finns länkar för vidare läsning kunde antalet frågor gärna ha fått vara dubbelt så stort.

Boken förvaltar läsarens nyfikenhet väl, och trots att svaren är ambitiösa är språket enkelt och passar från mellanstadiet till professorsstolen – med betoning på det förra. Som helhet lämpar sig boken bra i ett klassrum eller som present till vetgiriga unga.

Varför är mjölken vit?

Borgström, Håkan
Alfabeta

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor