Musik på hjärnan

Oliver W. Sacks - författaren och neurologen som bland annat skrivit Mannen som förväxlade sin hust­ru med en hatt och En antropolog på Mars - är tillbaka med en ny samling fallbeskrivningar. Som vanligt är det fängslande läsning.
Publicerad

Ömsint och respektfullt berättar han om människor som av olika neurologiska orsaker har fått ett ovanligt förhållande till musik. En av dem är Tony Cicoria, en medelålders kirurg som blev träffad av blixten år 1994. Han repade sig från chocken, började jobba – och utvecklade en plötslig passion för klassisk pianomusik. Tidigare hade han mest slölyssnat på radions rock.

Den brittiske musikern Clive Wearing förlorade minnesförmågan efter en virusinfektion i hjärnan. Alla nya intryck går förlorade efter några sekunder. Trots det kan han spela piano precis som förut.

Kavalkaden av märkliga människo­öden fortsätter. Den leder inte till någon övergripande teori om varför de ljudkombinationer som vi kallar musik har så starkt fäste i våra huvuden. Det beror förstås på att ingen har något säkert svar på den frågan.

Oftare än i tidigare böcker hänvisar författaren till brev från anhöriga till patienter med olika neuro­logiska problem. Men boken rymmer också möten med människor som själva berättar om sina egna högst unika mentala världar.

Musicophilia

Sacks, Oliver W.
Alfred A. Knopf

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor