Bra konsertupplevelse på ombyggd rockklubb

Det så kallade Akustikprojektet var ett samarbete mellan bland annat Arbetslivsverket och föreningen Artister och musiker mot tinnitus, AMMOT, och hade som mål att ge bra musikupplevelser, men utan risk att skada hörseln.
Publicerad

Rockklubben Takterrassen i Göteborg byggdes om för att kunna uppfylla kraven på en hälsosam ljudnivå och samtidigt bibehålla både ljudkvalitet och ljudupplevelse.

– Musikklubbar är knepiga eftersom de både är en arbetsmiljö och en fritidsmiljö, så det är olika regelverk som krockar, säger Kim Kähäri.

Några av de förändringar man gjorde var att sätta upp ljudabsorberande material i taket och göra scenen större för att musikerna skulle kunna stå längre isär. Dessutom höjde man upp lyssnings-högtalarna så att de som spelar kan sänka volymen. Att sätta högtalare i taket, istället för att stapla dem vid scenen, gjorde att det gick att sänka volymen utan att ge avkall på ljudkvaliteten.

Det behöver inte vara vansinnigt dyrt att skapa en hälsosam ljudmiljö, även om denna ombyggnation kostade 250 000 kronor.

– Själva isoleringsplattorna kostade 35 000 kronor. Att omgörningen totalt sett blev dyr berodde på att vi bytte ut all elektronisk utrustning. Vi valde exempelvis att köpa ett fint PA för att få respekt i branschen där många är misstänksamma mot försök att sänka ljudnivåer. Men vi har nu utbildat ljudtekniker i lokalen och de tyckte att det fungerade bra, säger Kim Kähäri.

Projektet belönades år 2005 med Europeiska Arbetsmiljöbyråns ”Good practise award” och Svenskt Designårspris 2006 i kategorin ”Arbetsmiljö och design”.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor