Hon ska forska på en lyxkryssare

Louise Berglund, 18, från Öjebyn i Norrbotten har vunnit en forskningsresa med lyxkryssare till Stora barriärrevet i Australien.
Publicerad

– Det känns helt fantastiskt kul, säger Louise Berglund som går sin sista termin på naturvetenskapsprogrammet i Strömbackaskolan i Piteå.

Hon deltog i en uppsatstävling för gymnasieelever som ingick i förra årets firande av Carl von Linnés 300-årsdag. Temat var Upptäckter i Linnélärjungen Daniel Solanders anda.

Louise Berglund kommer att tillbringa upp till tre veckor ombord på fartyget Alucia, som ägs av en australisk entreprenör som även anordnar turistresor till rymden. Fartyget används både till marinbiologiska forskningsexpeditioner och till kryssningar i lyxklass. Ombord finns inte mindre än tre miniubåtar som kan dyka ner till en kilometers djup.

Louise Berglunds vinnande uppsats beskriver i text och bild ett möte med en lappuggla i skogarna utanför Öjebyn – som för övrigt var Daniel Solanders hemtrakter. Solander besökte Australien år 1770 när han deltog i kapten James Cooks första världsomsegling.

Vinnaren av motsvarande tävling i Australien, Andrew Koolhof från Tasmanien, får åka till Kungl. Vetenskaps­akademiens forsknings­station i Abisko.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor