Nanofjäll uppstickare bland solceller

Perfekta kristaller som upptäcktes av misstag kan ge effektivare solceller.

Text Johan Falk
Publicerad

En ny typ av kristaller som väckt intresse bland solcellsforskare, har hittats av ett danskt forskarlag. Kristallerna har formen av nanotunna fjäll och är tillverkade av indium­arsenid.

– Det är en perfekt kristall som har mycket god förmåga att fånga upp solljus. Vi tror att solceller av nanofjäll har chans att nå 30 procents effektivitet, säger Martin Aagesen, doktor i nanofysik vid Københavns universitet, som lett forskningen.

Att kristallerna är perfekta är viktigt, eftersom orenheter gör att solcellerna strålar ut delar av den upptagna energin som ljus i stället för att göra om den till elektricitet. Dagens solceller klarar som bäst att omvandla knappt 25 procent av solljuset till el.

Enligt Martin Aagesen var det ren tur att de upptäckte kristallen.

– Vi odlade nanotrådar, och ett av proven råkade bli ett flak. Jag ägnade det ingen uppmärksamhet förrän vi behövde reparera våra apparater. Vi hade tid över, och det var då vi upptäckte de speciella egenskaperna hos nanofjällen.

Kristallerna är ännu inte testade i riktiga solceller.

– Indiumarsenid passar dåligt för solceller, så vi kommer att använda galliumarsenid i stället, säger Martin Aagesen, som också leder ett företag som ska utveckla en färdig produkt.

Ett problem på vägen är att den kan bli dyr att tillverka.

– Det som räknas i slut­änden är kostnad per kilowattimme, säger Marika Edoff, ledare för Ångström Solar Center vid Uppsala universitet.

– En dyr solcellsmodul med superhög verkningsgrad kan vara bra, men en superbillig med omkring 15 procents verkningsgrad är nog den mest realistiska lösningen tills vidare. Men kan de tillverka de nya kristallerna tillräckligt billigt är det en lovande teknik, säger Marika Edoff.

Forskningen publiceras i Nature Nanotechnology.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor