På skridskor i de tusen sjöarnas land

Enkla skridskor gjorda av ben började användas redan för 5 000 år sedan.
Publicerad

Arkeologer har funnit skridskor av djurben över hela norra Europa, men hittills inte kunnat spåra skridskoåkandets ursprung. Nu hävdar fil.dr Federico Formenti vid Oxford University att skridskons tillkomst skedde i södra Finland.

Han bygger inte detta på arkeologiska bevis, utan på experiment där energiåtgången hos fem vuxna män undersöktes då de genomförde 240 åkturer på benskridskor på vardera 10 kilometer. Benskridskor visade sig vara ett bra sätt att spara både energi och tid, varför den sjötäta delen av södra Finland troligen är platsen där man började använda skridskor.

– Skridskoåkandet började sannolikt inte som en hobby, utan som ett rationellt fortskaffningsmedel, säger Federico Formenti.

Förmodligen använde skridskoåkarna även en eller två stavar för att skjuta fart – precis som många av dagens långfärdsskridsko­åkare gör.

Studien är publicerad i Biological Journal of the ­Linnean Society.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor