Slemsvamp lär av historien

Encelliga organismer kan både lagra minnen, mäta tid och förutsäga vad som ska hända.
Publicerad

Slemsvampen Physarum polycephalum är knappast känd för sitt skarpa intellekt. Den är encellig, har flera cellkärnor och rör sig med cirka en centimeter i timmen i lagom fuktig och ljummen miljö. I torka sänker den farten.

Toshiyuki Nakagaki vid Hokkaido University i Sapporo och hans medarbetare utsatte slemsvampar för tre torrchocker med en timmes mellanrum. Efter ytterligare en timme var organismen med på noterna: den saktade ner farten även om fuktigheten var oförändrad. Samma sak hände ibland efter ytterligare både en och två timmar. Därefter verkade den slemmiga varelsen lägga händelsen bakom sig, rapporterar forskarna i tidskriften Physical Review Letters.

Men en ny torrchock sex timmar senare väckte gamla minnen till liv. Efter en timme sänkte slemsvampen som regel farten enligt det tidigare mönstret.

– Det är verkligen intressant att en så en­kel organism kan min­nas saker. Det vore kul att veta hur det går till, säger Karen Hansen, försteintendent för svampar på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Toshiyuki Nakagaki har tidigare visat att slemsvampar kan hitta den kortaste vägen genom en labyrint.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor