Möt din inre fisk

Publicerad

Den amerikanske paleontologen Neil Shubin är en av världens främsta experter på fossila fiskar. År 2004 ledde han en expedition i norra Kanada som hittade tiktaalik, ett mellanting mellan fisk och fyrfotadjur som levde för sådär 375 miljoner år sedan.

Något otippat är han också lärare i anatomi för läkarstudenter. Det visar sig vara en mycket lyckad kombination. I sin nya bok nystar han upp berättelser om hur våra händer har uppstått ur fenor hos en fisk, hur ben i mellanörat har rört sig från våra förfäders käkar, och mycket annat.

Anatomins alla fakta får sammanhang i ljuset av utvecklingshistorien och av modern forskning om fosterutveckling och molekylärbiologi.

Neil Shubin tecknar en bild av våra kroppar som ett mischmasch av ärvda delar. Vi bär inte bara på en inre fisk, utan även på en inre mask, en inre bakterie och mycket annat. Vårt biologiska arvegods är också förklaringen till en hel del krämpor som är typiska för oss människor, till exempel onda knän och bråck.

Texten löper smidigt och är full av kunskap som bör intressera alla som någonsin har undrat över varför våra kroppar ser ut som de gör.

Your inner fish

Shubin, Neil
Pantheon

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor