Hitler besviken på svenskarna

Publicerad

Av ett tidigare okänt tyskt dokument som påträffats i ett amerikanskt arkiv framgår att Adolf Hitler var besviken på den svenska uppslutningen i Waffen-SS. Under en konferens i juli 1941 träffades Adolf Hitler, riksmarskalk Hermann Göring, chefen för partikansliet Martin Bormann och generalfältmarskalk Wilhelm Keitel. Enligt anteckningar kritiserade Hitler skarpt svenskarna för den ”mycket magra kontingent frivilliga som landet hade bidragit med i kampen mot bolsjevismen”. Även Göring var kritisk och beskrev svenskarna som dekadenta.

Högst 180 svenskar gick med frivilligt i Waffen-SS, medan Norge och Danmark bidrog med 6 000 män vardera.

Uppgifterna återges i den nya upplagan av boken Svenskar i krig 1914-1945 av Lars Gyllenhaal och Lennart Westberg.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor