Jag har sett framtiden

Publicerad

Rubrikens tvärsäkra påstående har under årens lopp yttrats av många människor i många olika sammanhang, dock ofta utan att förutsägelserna slagit in. Men citatet kommer ändå för mig när jag för första gången håller en läsplatta i min hand. För böcker, tidningar och tidskrifter är detta framtiden, tänker jag, även om det säkert kommer att finnas trycksaker också framgent. Anordningen är visserligen ännu rätt otymplig och kan bara visa text och bild i svartvitt. Men vilken skärpa och läsvänlighet! Och läsplattan drar nästan ingen energi och kan lagra tusentals dokument. Var finns egentligen nackdelarna? Min gissning är att det blir som med både faxen och mobiltelefonen – det tog något årtionde längre än väntat innan de slog igenom, men då gick det desto fortare. Missa alltså inte framtiden, den finns på sidan 26.

Över hundra människor per år döms till ”rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning”. Den dömde får då inte friges förrän en domstol slår fast att det inte finns risk för återfall i allvarlig brottslighet. I och med att det faktiskt har hänt att utsläppta personer begår allvarliga brott, finns det i strikt mening alltid en risk som är större än noll. Lagen är alltså lätt att uppfatta som orimlig, men i praktiken släpps nästan alla psykdömda förr eller senare ut, tack och lov. Artikeln på sidan 12 berättar om vilka hjälpmedel som finns för dem som har att göra dessa svåra prognoser.

Myrorna kom tidigt i år. Varje vår sedan Forskning & Framsteg flyttade in i sina nuvarande redaktionslokaler för 24 år sedan har vårt kök invaderats av små rara myror i två-tre veckor. Sedan försvinner de ut på okända äventyr. Från början kom de i månadsskiftet april/maj, sedan i april, och i år debuterade de redan den 10 mars. Har vi måhända identifierat en ny klimatindikator?

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor