Nytt material lagar sig självt

Publicerad

Franska kemister har tillverkat ett nytt slags gummi som är enkelt att reparera. Det är bara att pressa samman ytorna under några minuter vid rumstemperatur. Tricket fungerar så länge brottet är yngre än en vecka.

Vanligt gummi består av jättemolekyler, så kallade polymerer, som är väl sammanbundna med varandra. Det nya materialet är uppbyggt av flera olika slags mindre molekyler som är förenade med så kallade vätebindningar, vilket ger de lättlagade egenskaperna. Materialet liknar vanligt gummi, men drar ihop sig långsammare.

– Det här kan användas till många saker. För egen del hoppas jag att det ska ge nya, roliga leksaker för barn, säger Ludwik Leibler, kemiprofessor vid Ecole Supérieure de Physique et Chimie Industrielles i Paris.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor