Varför finns ärftliga sjukdomar?

Publicerad

Vad är det för poäng med ärftliga sjukdomar? Vid första påseendet verkar det direkt kontraproduktivt att vi bär med oss en genetisk, tickande bomb som kan brisera i sjukdomar som diabetes, alzheimer eller hemokromatos (där sjukliga mängder järn lagras upp i kroppen). Bokens svar är att det som gör oss sjuka i dag i många fall var sådant som räddade oss från en säker död i tidigare skeden av människans långa utveckling.

Boken har även ett bra förord av Åsa Nilsonne och Lars Werdelin – läs det! Bitvis reagerar jag dock på att texten är väl frejdig i sitt tilltal.

Men för den som inte tidigare funderat i dessa utvecklingsbiologiska banor kan boken fungera som en ögonöppnare.

De sjukaste överlever

Moalem, Sharon
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor