Isälvstunneln

Publicerad

Här, tvärs genom en tunnel i en glaciär, rann förut en isälv. Platsen är Frans Josef Glacier på Nya Zeelands sydö. Svenska studenter karterar förändringar i isens struktur och studerar iskristallernas storlek och form.

Glaciären ligger nära Tasmanhavet, och nederbörden som orsakas av att bergen tvingar upp låga moln på högre höjd gör att den fylls på med omkring 18 meter snö varje år! Eftersom mycket ny is tillkommer i glaciärens övre del, rör den sig extremt snabbt nere i dalgången – runt 2 meter per dag. Fronten på Frans Josef-glaciären ligger bara 40 meter över havet, och runt fronten växer en tempererad regnskog.

Glaciärer är goda naturliga arkiv för klimatvariationer, särskilt de som ligger i områden som är känsliga för förändringar i den globala cirkulationen i luft och hav, som på Nya Zeeland och i Chile. Glaciärernas reaktion på dessa klimatvariationer kan avläsas i landskapet som en serie ändmoräner som visar glaciärfrontens läge under perioder med stark tillväxt, det vill säga stor nederbörd. Glaciären kan på några få år rycka fram hundra meter, och naturligtvis även smälta av snabbt. Klimat och historiska väderförändringar kan även utläsas i glaciärens iskristaller.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor