Tunt kol ger stark plast

Text Johan Falk
Publicerad

Nanomaterialet grafin har visat sig göra underverk för styrkan hos polymerer, till exempel plaster. Grafin är skikt av kol som bara är en atom tjockt. Genom att tillsätta endast en halv promille grafin kan polymerer göras hela 30 grader värmetåligare – och så lite som en tiondels promille gör materialen drygt 30 procent styvare.

– Egenskaperna kan förmodligen förbättras avsevärt, speciellt materialstyrkan. Vi håller även på att undersöka den elektriska ledningsförmågan i plasterna, säger Cate Brinson vid Northwestern University, USA, som har deltagit i forskningen.

Liknande resultat har uppnåtts tidigare genom inblandning av kolnanorör, men grafin är enklare och billigare att tillverka. Grafin kan också göra plasten tätare för gaser och fukt.

Forskningen publiceras i Nature Nanotechnology.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor