Uthyrd personal rotlösa främlingar

Tillvaron på bemanningsföretag undersöks i ny avhandling.
Publicerad

För anställda vid bemanningsföretag ingår det i yrkesrollen att bli betraktade som främlingar.

– De måste kunna ”surfa socialt”, det vill säga växla mellan engagemang och likgiltighet i sociala relationer, säger sociologen Gunilla Olofsdotter vid Mittuniversitetet i Sundsvall som just doktorerat på personaluthyrning.

Hon har funnit att förmåga att smälta in i arbetsgruppen – snarare än personlig kompetens – är avgörande för hur situationen på den nya arbetsplatsen blir.

Men det gäller att samtidigt hålla distans eftersom uppdraget kan ta tvärt slut.

– För att trivas med det här måste man kunna acceptera att i vissa fall inte släppas in i gemenskapen.

Varför vill då somliga personer arbeta på bemanningsföretag?

– Många uthyrda ser det som ett sätt att pröva olika arbetsplatser. Det kan också ge möjlighet att välja när och var man ska arbeta och vilket arbete som ska utföras. Just det kan passa personer som har sitt huvudsakliga engagemang i en annan livssfär och därför inte vill ha ett engagerande eller ansvarsfullt arbete. Men det finns också specialister som trivs med att få tillämpa sin expertis i ständigt nya sammanhang, säger Gunilla Olofsdotter.

Jobbar då många på bemanningsföretag i hela livet?

– Nej, de allra flesta vill inte hålla på i så många år. Det är ett sårbart yrke med påtagliga nackdelar, och i längden riskerar de uthyrda att bli marginaliserade på arbetsmarknaden. Den risken blir inte mindre av att unga, kvinnor och invandrare är kraftigt överrepresenterade bland bemanningsföretagens personal.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor