Vi firar nationaldagen mer och mer

År 2005 blev nationaldagen den 6 juni helgdag. Nu har man forskat om hur vi firar den.
Publicerad

– Vi vet ännu inte om vi firar nationen Sverige eller bara en ledig dag, säger måltidsforskaren Richard Tellström vid Restauranghögskolan i Grythyttan, Örebro universitet. Men vi firar mer och mer, och vi gör det hellre med vänner och kompisar än med släkten, till skillnad från många andra högtider.

Richard Tellström har undersökt vad vi äter på nationaldagen. I studien ingick 261 personer. Resultaten visar ett trevande firande, men fler och fler gör något särskilt på sin nya lediga dag. Den första helgdagslediga nationaldagen, år 2005, firade 14 procent med en festmåltid, den andra var siffran 26 procent och år 2007 deltog 36 procent av de tillfrågade i en festmåltid.

Många äter någon form av festmat, andra äter nationaldagsbakelser. Vissa sätter en svensk bordsflagga på bordet eller har blågula servetter, medan andra förhåller sig lite ironiska till det svenska – och några tar starkt avstånd från nationaldagen av politiska skäl.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor