När dag blir natt

Astronomen Csilla Szasz hade fått uppleva två solförmörkelser tidigare, men tycker fortfarande att det är det mäktigaste naturfenomen man kan vara med om.
Publicerad

Under en kort stund den 1 augusti, bara 2 minuter och 38 sekunder, omvandlades dagen till natt, stjärnorna tändes på himlen, solen och månen förvandlades till något som såg ut som ett svart hål omgivet av vita flammor – solens korona. Ett märkligt sken bredde ut sig över jorden och fåglarna slutade sjunga.

– Helt tyst blev det dock inte vid Ob-vattenreservoaren tre mil söder om Novosibirsk, berättar Csilla Szasz som tillsammans med maken och tillika astronomen Johan Kero tog sig dit med tåg från Beijing via Mongoliet. Det blåste kraftigt och stranden var packad med turister, både inhemska och långväga, många utrustade med teleskop.

– Egentligen ska man inte behöva något instrument alls, utan det enda som krävs är en molnfri himmel och det blev den precis vid rätt ögonblick. Enda nackdelen i år var att förmörkelsen passerade för fort, jag hann inte se mig mätt på den.

Men redan nästa år, den 22 juli, kommer en ny chans. Då blir det en total solförmörkelse på hela 6,5 minuter som ska kunna ses från många ställen på land. Shanghai ligger inom passagebandet liksom några små japanska sydöar som blir Csilla Szasz tillflyktsort, eftersom hon ska tillbringa de närmaste två åren vid universitetet i Kyoto. Missar man denna solförmörkelse får man vänta till 2017 för att från land få se solen för­svinna bakom månskivan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor