Till Alaska på kunskapsresa

Forskning & Framstegs Eva Sebring rapporterar från en vildmarksresa med många höjdpunkter.
Publicerad

Efter 22 timmars flygresa var gruppen med F&F-läsare och vår guide, rovdjursexperten Anders Bjärvall, äntligen framme i Anchorage.

En av många höjdpunkter var en båttur i Kenai Fjords nationalpark där vi såg valar, sjölejon, sälar och en mängd olika fåglar. Vi hade också turen att på nära håll få se en glaciär kalva. Ett stort sjok av den blå glaciär­isen störtade ner i havet och följdes några sekunder senare av ett kraftigt muller.

Att åka gummibåt nerför Kenai River var också härligt. Det fanns gott om lax i floden, och solen värmde från en klarblå himmel. Delar av stränderna kantades av fiskare, och vi såg bland annat örnar och björn.

I Denali nationalpark med sin storslagna natur finns ett system av bussar som varje kvart går från den ena änden av parken till den andra. Vi kunde kliva på en buss och åka en bit för att sedan gå av när vi tyckte vi kommit till ett intressant ställe. När området kändes färdigutforskat stoppade vi bara nästa buss och åkte vidare. Här såg vi grizzlybjörn, varg, älg, caribou (vildren) och räv. Det fanns också många olika slags fåglar och växter.

Vi hann med två musei­besök, Alaska’s Native Heri­tage Center och Ancho­rage Museum med en mycket sevärd utställning om delstatens historia.

Vi bodde omväxlande på hotell, vildmarkslodger och i tält, och alla var överens om att detta var en verkligt upplevelserik och trevlig kunskapsresa.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor