Läsvärt om dyslexi

Publicerad

Hjärnforskaren Martin Ingvar noterar något sarkastiskt i sin nya bok att Skolverkets webbplats inte ger några träffar på sökordet ”dyslexi” – bara ett tips om att kontrollera stavningen på ordet.

I rättvisans namn ska sägas att myndigheten ryckt upp sig sedan boken kom ut. Numera ger ordet några träffar. Men det kan vara svårt att hitta begriplig och vetenskapligt väl underbyggd information om läs- och skrivsvårigheter på svenska. Martin Ingvar bidrar till att fylla den luckan.

Han har en hel del att säga om hur människor med dyslexi drabbas av förlegad pedagogik och övertro på mirakelkurer i form av kosttillskott och massage. Men han lyfter också fram metoder som visat sig fungera.

Korta fallbeskrivningar insprängda i texten skildrar hur människor med dyslexi hittar olika sätt att förhålla sig till det skrivna språket, och hur kompetenta och förstående lärare kan ge dem livsavgörande stöd.

Trots sitt lilla format rymmer boken både intressanta forskningsresultat och ett starkt engagemang för alla som saknar autopilot för det skrivna språket. Man hoppas att budskapet lämnar avtryck även utanför Skolverkets webbplats.

En liten bok om dyslexi

Ingvar Martin
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor