Besparingarna måste avse hela produktionen

Text Erik Ruist
Publicerad

För att lösningarna av Hjärnbruksproblem 1 och 2 ska gälla krävs inte bara att åtgärderna är oberoende av varandra, utan också att de avser hela produktionen. Jag vet ingenting om tekniken i fjärrvärmeverk, utan tar i stället ett enklare exempel:

Antag att Axel har en lägenhet med 4 rum och kök och använder el bara för belysning, som han har tänd i alla rum. Då kan han ju spara omkring 20 procent genom att inte använda rum 1 under den mörka delen av dagen, och ytterligare 20 procent genom att inte heller använda rum 2. Här är besparingarna additiva, trots att de är oberoende av varandra. Tänder han inte alls belysningen i något rum eller köket, sparar han 100 procent!

Om däremot åtgärd 1 är att byta alla glödlampor mot lågenergilampor, och åtgärd 2 är att tända all belysning en timme senare än förut gäller de regler som anges i lösningen.

Text Erik Ruist
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor