Gröna små monster

Det som kan tolkas som en kör av sjungande monstergrodor är egentligen sugkoppar som sitter på bläckfisken Loligo pealeis åtta armar och två tentakler. Sugkopparna är bara 400 mikrometer i diameter, men deras "huggtänder" av biopolymeren kitin (vita) är mycket vassa, och bläckfisken använder dem för att hala in sitt byte.
Publicerad

Ämnet kitin, som bland annat bygger upp krabbskal, är näst cellulosa den vanligaste biopolymeren i naturen. Jessica Schiffman, doktorand i materialteknik vid Drexel University i Philadelphia, är intresserad av nya tillämpningsområden.

– Kitin är en stor restprodukt i skaldjursindustrin och går exempelvis att använda för att filtrera bort tungmetaller från vatten. Kitin är också antibakteriellt och nyttjas i medicinska produkter, säger hon.

Hur kom då den här bilden till?

– När jag dissekerade bläckfisken tyckte jag att sugkopparna såg så coola ut att jag tog en bild. Jag färgade i grönt för att den skulle se organisk ut, men den är läskig redan i svart/vitt, säger hon.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor