Kamtjatka – jättebjörnar, heta källor, väldiga vulkaner och djupa raviner

Följ med Forskning & Framsteg till en av världens mest avlägsna och okända trakter. Resan går 31 augusti - 12 september 2009.
Publicerad

I den brusande forsen framför oss kämpar två stora, vrålande kamtjatkabjörnar om en nyfångad lax. Vi befinner oss vid Kurilskoyesjön på Kamtjatkahalvön i nordöstra Sibirien. När laxarna vandrar upp från Stilla havet i älven för att leka måste de passera björnarna som står på vakt. Dessa är så upptagna av sitt fiskafänge att de inte bryr sig om oss på vår upphöjda plattform. Vi bjuds fina möjligheter att fotografera, kanske ser vi uppemot tjugo björnar på en dag!

Kamtjatkabjörnen är en av världens allra största björnar och utrotningshotad. Den är vanligen 250–280 centimeter lång, med en mankhöjd på 150 centimeter. En hane väger cirka 800 kilo, nästan tre gånger mer än vår svenska brunbjörn!

Här finns även en annan laxspecialist, den imponerande jättehavsörnen med sin enorma gula kroknäbb och svartvitbrokiga dräkt.

På resan bor vi både på hotell och ute i vildmarken nära ett par av Kamtjatkas mer än hundra stora vulkaner. Här gör vi dagsturer till raviner, vulkankratrar och vattenfall. Vi bestiger en vulkantopp med gnistrande glaciär och sprickor i marken som sprutar kokhet ånga. Under resan badar vi i heta källor och vandrar i dramatiska, svarta lavalandskap och över grönskande fjällhedar.

Kamtjatka är vulkanernas och björnarnas rike, men också de renskötande evenernas och korjakernas land, liksom ryssarnas och itelmenernas. Det är snart 90 år sedan den svenske upptäcktsresanden Sten Bergman var här, men mycket är sig likt än i dag. På vissa håll har tiden stått stilla. Kamtjatka är stort som 70 procent av Sverige men har bara 20 mil asfalterad väg! Det säger en del om hur svårframkomlig halvön är, men det är förstås också det som gör att Kamtjatka är så orört och fascinerande. Stora områden har avsatts som naturreservat och nationalparker.

Färdledare på denna resa, som ordnas exklusivt för Forskning & Framstegs läsare, är den kunnige biologen och erfarne reseledaren Anders Haglund. Han har besökt Kamtjatka ett flertal gånger och kan lättfattligt och initierat berätta om geologin och växtligheten, liksom om björnarna, fåglarna och de många andra djur som finns här.

Beställ reseprogrammet genom att e-posta till anne@aventyrsresor.se eller ringa till Anne Stenskog på 08-55 60 69 16. På webbsidan fof.se/kamtjatka kan du läsa hela programmet.

Datum: 31 augusti –12 september 2009.

Antal deltagare: Min 12, max 14.

I priset ingår: Flyg till och från Stockholm, lokala transporter (flera med helikopter), alla måltider, del i dubbelrum på hotell, enkel vildmarkslodge samt fyra nätter i tält, nationalparksavgifter. Svensk färdledare samt lokal guide vissa dagar. Teknisk arrangör är Äventyrsresor.

Ingår ej: Visum, drycker, dricks samt valfria aktiviteter utöver dem i programmet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor