Magnet slår ut moralen

En speciell sorts magnet kan förvandla en vanlig hygglig person till rufflare.
Publicerad

Forskare i Schweiz har utvecklat ett spel som är ett slags laboratorievariant av ett vanligt postorderköp. En leverantör skickar en vara som mottagaren förväntas betala. Men den som struntar i räkningen slipper straff. Trots det brukar mottagaren betala på grund av sin uppfattning om vad som är rätt och fel.

Det märkliga är att denna moral kan påverkas av så kallad transkraniell magnetstimulering, en teknik som under några minuter minskar aktiviteten i en specifik del av hjärnan. Ernst Fehr, professor i ekonomi vid Universität Zürich i Schweiz, och hans medarbetare använde tekniken till att bedöva en del av hjärnbarken som kallas dorsolaterala prefrontalbarken (DLPFC). Under några minuter efter en sådan magnetbehandling i höger hjärnhalva var försökspersonerna mindre benägna att betala räkningen. Motsvarande magnetbehandling i vänster hjärnhalva hade däremot ingen effekt.

– Något färgstarkt uttryckt kan jag alltså göra dig kriminell genom att stänga av en del av din hjärna, säger Ernst Fehr.

Hans slutsats är att höger DLPFC är en förutsättning för människans förmåga att bete sig enligt sociala normer.

– Det kan få långtgående konsekvenser för vår syn på personligt ansvar, säger Ernst Fehr.

Han berättade om experimentet under ett seminarium om människans evolution som hölls i Stockholm i november.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor