Musen kan avslöja vikingars vandringar

Möss som kom till de brittiska öarna med vikingarna kan avslöja forna färdvägar.
Publicerad

Husmusen har allt som oftast varit människans följeslagare. Nu har brittiska forskare hittat en musstam i Storbritannien med samma genuppsättning som dess skandinaviska släktingar. De tros därför ha följt med de norska vikingarna. Den här stammen skiljer sig från de flesta andra möss i Storbritannien, som genetiskt liknar en tysk stam. Den i sin tur kom förmodligen från södra Europa med järnåldersmänniskorna.

Nu hoppas forskarna att mössens gener ska kunna berätta mer om hur människor har flyttat. Inte minst gäller det vikingarna. Kanske kan man mer i detalj få reda på hur vikingarna rörde sig när de koloniserade Färöarna, Island, Nordamerika och Grönland.

De nya rönen publicerades i Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor