Vart tog filosofin vägen?

I begynnelsen var filosofin. Sedan avskildes undan för undan det som blev egna vetenskaper som matematik, fysik osv. Så tror jag man brukar beskriva utvecklingen.
Publicerad

Men vad har hänt med filosofin på kartan i F&F? Kanske ska den ses som den allt omslutande men utelämnade cirkeln, eller som själva centrum som saknar utsträckning och därför inte syns?

Kartan är verkligen spännande att kika på, men enligt min mening blir den ofullständig utan filosofin. Kanske har jag missat något?

LARS ERIKSSON
Saltsjö-Duvnäs

**Svar:**
Du har rätt i att kartan är ofullständig. Den bygger nämligen på citeringsdata från Web of Science (Thomson Reuters), som innefattar drygt sju tusen ledande tidskrifter av de totalt omkring hundra tusen som finns. I urvalet, vilket är det största som finns att tillgå, ingår ett antal specialiserade filosofitidskrifter som *Biology and Philosophy* och *Economics and Philosophy*, men inte mer generella som *Journal of Philosophy* och *Mind*.

Med vår informationsteoretiska klustringsalgoritm som verkar på citeringsmönstret mellan tidskrifterna placeras de specialiserade filosofitidskrifterna i respektive forskningsfält. Jag är dock övertygad om att med ett mer komplett dataset, så skulle de allmänna filosofitidskrifterna forma ett eget litet fält med starkast koppling till historia.

Precis som du är jag intresserad av vetenskapens utveckling och nu studerar vi hur forskningsfält förändras över tid, föds och dör, slås samman och splittras.

MARTIN ROSVALL

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor